Seminarium Del5

Dokumentation från konferensen Hijab som politiskt motstånd, del 5 av 6

Med egna ord

Kvinnor som bär slöja får sällan själva skildra sin vardag och verklighet. Men det finns undantag. Konferensen i Fittja avslutades med ett samtal om konsten som arena och med att deltagarna för första gången presenterade sig från scen.

Fotografen Elin Berge gjorde 2006 en utställning och en bok med titeln Slöjor. Den består av porträtt av kvinnor som bär slöja och korta citat.

– Jag bestämde sig för att göra boken efter en resa till Istanbul 2002 där jag träffade unga kvinnor med slöja. Då började jag fundera över varför kvinnor i Sverige som bär slöja så sällan får berätta sina egna berättelser och på hur kvinnor med slöja buntades ihop.

Med projektet ville hon erbjuda det utrymme hon tyckte saknades för kvinnor med slöja och utställningen visas fortfarande då, senast i Kiruna i december 2015. I Aftab Soltanis förening Hayat gjorde 2015 den egna utställningen Motståndets ansikten med porträtt och tillhörande texter. Utställningen har bland annat visats på Göteborgs konstmuseum och Kvinnofolkhögskolan i Göteborg och går att se på Hayats Facebooksida.

– Vi ville berätta om våra liv och hur vi ser på slöjan, säger Aftab Soltani.

Idag har Elin Berge ett nytt projekt där hon följer och fotar stylisten Mariam Moufid, som kommer göra kostym till Svenska Hijabis och var den som stylade Åhléns modebilder med modeller som bär hijab 2015.

– Det har varit fantastiskt att se hur det blomstrar på sociala medier, hur personer som Mariam och hennes Instagramkonto Hijabmuslim blir en maktfaktor. Det visar att det har hänt mycket sedan jag jobbade med Slöjor. Det är kul att sociala medier har blivit ett utrymme där tjejer får ha kul och inte behöver problematisera så mycket, säger Elin Berge.

Om det kommer bli en ny utställning eller bok är i nuläget oklart, men ett reportage lär det åtminstone bli tror Elin. Hayat kommer att fortsätta med olika projekt för att stärka varandra och självkänslan.

– Vi gör det här för vår skull, inte för att berätta för andra hur det är, säger Aftab Soltani.

Vill du fortsätta göra konst, frågar America Vera-Zavala.

– Först när några av tjejerna föreslog att vi skulle göra en utställning tänkte jag nej, att det är fett vitt. Men sen tänkte jag att varför ska inte vi få ta plats med det här? Det är folkbildning med konst, för att det inte ska bli tråkigt.

Till sist var det dags för en presentation av de sex kvinnorna som ska spela föreställningen tillsammans i höst. På scenen ställde sig en lärare, en brunchfantast, en konstnär, en konditor, en boxare och en chillare. Det var Benin, Idil, Maryam, Sarah, Shama och Ragia som där och då berättade om sig själva – och publiken lyssnade.

Svenska Hijabis har premiär hösten 2016. Veckan efter konferensen påbörjades repetitionerna.