Teater

Svenska hijabis är ett gästspel av CommunityTeater & Dans och produceras med stöd av Postkodlotteriets Kulturstiftelse. Efter urpremiären på Dramaten beger sig föreställningen ut på turné till olika städer runtom i Sverige.

Benin Al-Najjar, Ruhani Islam, Maryam Dinar, Sarah Ameziane och Shama Vafaipour. Fem unga svenska kvinnor med helt vanliga intressen: bakning, bildkonst, boxning, fotokonst, pedagogik. Fem muslimska kvinnor med sjal som nu ställer sig på scenen och berättar om sina liv.

I debatten är hijaben ofta kopplad till rasistiska fördomar där muslimska kvinnor porträtteras som passiva offer. Med uppsättningen Svenska hijabis vill America Vera-Zavala och de medverkande utmana stereotypen.

– Som hijabi får vi sällan ta plats och göra våra röster hörda. Istället talas det om oss och åt oss. Detta gör också att det saknas representation av en viktig grupp kvinnor i Sverige. Jag ville vara med i denna pjäs främst för jag vill berätta själv om mitt liv som hijabi, och inte att någon annan gör det åt mig, säger Shama Vafaipour.

Svenska hijabis tillhör genren communityteater, en teaterform som bygger på människors egna berättelser. Precis som i en traditionell teaterpjäs har föreställningen en dramaturgi och tydlig regi, men här får publiken möta de verkliga personerna bakom berättelserna.