Seminarium Del6

Dokumentation från konferensen Hijab som politiskt motstånd, del 6 av 6

Aktionen

Strax innan dörrarna till konferensen Hijab som politiskt motstånd ska öppnas tar en kvinna av sig på överkroppen och håller upp ett plakat med budskapet att hijab är sexistiskt.

Vid borden utanför föreläsningssalen på Mångkulturellt centrum väntar de som kommit för att lyssna på att dörrarna ska öppnas. Det är en blandning av en intresserad allmänhet, medlemmar i några olika muslimska föreningar, journalister och kulturarbetare.

Plötsligt vänder sig alla om och tittar mot den fortfarande stängda dörren. En ung kvinna har tagit av sig tröjan och håller i ett plakat. På plakatet står ”Hijab is sexism, not anti-racism” och över hennes nakna överkropp stå det ”not an awra”.

Kvinnan heter Aliaa Elmahdy och hon är människorättsaktivist från Egypten som sedan några år tillbaka lever i Sverige som politisk flykting. Nu är hon aktiv i gruppen Femen, som genomfört flera uppmärksammade aktioner med bar överkropp runt om i Europa.

Men på frågan om vilken organisation hon tillhör på plats i Fittja svarar Aliaa Elmahdy nekande.

– Jag representerar inte någon organisation.

Varför genomför du den här manifestationen?

– Jag gör det här för att visa solidaritet med äldre kvinnor som tvingats bära slöja, säger Aliaa Elmahdy.

Det uppstår lite förvirring där utanför dörren. För konferensen ska precis börja och besökarna är på väg in. Ceylan Holago, som är program- och utställningsansvarig på Mångkulturellt Centrum, kommer fram och undrar om Aliaa Elmahdy kan tänka sig att flytta på sig, eftersom hon står precis vid dörren in till rummet och att det senare under dagen kommer vara en öppen verkstad för barn i lokalen intill. Aliaa Elmahdy står kvar.

Inne i förläsningssalen uppstår det lite förvirring på grund av aktionen utanför. När det är dags för Maimuna Abdullahi att presentera slutsatserna ur sin rapport om villkoren för muslimska kvinnor i Sverige idag konstaterar hon att konferenen uppenbarligen är revolutionär bara att den äger rum.

– Det är ett samtal som vi inte haft i Sverige, säger Maimuna Abdullahi.

I kaffepausen lämnar besökarna föreläsningssalen. Aliaa Elmahdy har slagit sig ned vid ett bord utanför och har fått sällskap av Femen-aktivisten Jenny Wenhammar, som bland annat har genomfört en aktion under dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen i Visby sommaren 2014.

Flera av dem som medverkar i teaterprojektet Svenska Hijabis kommer fram och ställer frågor. Benin, som till vardags är lärare, diskuterar med Aliaa Elmahdy samtidigt som några andra pratar med Jenny Wenhammar. Benin undrar hur hennes kamp för att få klä sig som hon vill stör Aliaa.

– Det finns kvinnor som tvingas att bära slöja även i Sverige, svarar Aliaa Elmahdy.

– Ja, men det finns kvinnor som får välja. I min familj har två av mina systrar valt att inte bära slöja, men jag har valt det, säger Benin.

Jenny Wenhammar återkommer gång på gång till att det är sexism att kvinnor förväntas ha en särskild klädsel. Varför är det bara kvinnor som bär hijab upprepar hon. Shama, som också är med i projektet har en annan definition av sexism.

– Sexism är att kvinnor inte får bestämma själva vad de vill ha på sig, säger Shama.

Shama och några andra som samlats vid bordet undrar om det som Benin och Aliaa Elmahdy pratar om, hur deras kamp för att lyssnas och respekteras med hijab stör Femen-aktivisternas kamp för kvinnors rättigheter. Välkomna in på konferensen för att lyssna vad vi har att säga, säger de till Aliaa Elmahdy och Jenny Wenhammar. Men när konferensen drar igång igen efter pausen stannar båda kvar utanför.